יום חמישי ג בניסן, 30 במרץ

לשרותכם מנוע חיפוש מבוסס גוגל הממוקד באתרים חינוכים.Beta

   : חפש ראשי

המצאות של קיץ

המצאת הגלידה
אגדות רבות נקשרו להמצאת הגלידה: אחת מהן מספרת, כי את המאכל המציא הקיסר הרומי נירון, שערבב פירות עם קרח שעבדיו הביאו לו מההרים; על פי אגדה אחרת, את הגלידה הראשונה הכין הטבח של המלך האנגלי צ'רלס הראשון; ואילו אגדה שלישית טוענת, כי מגלה הארצות מרקו פולו הוא שהביא את המעדן מסין במאה ה-13.

אולם, למעשה, איש אינו יודע מתי והיכן הומצאה לראשונה הגלידה.
חוקרים מעריכים, כי עוד בזמנים קדומים ערבבו במקומות שונים בעולם שלג עם מיצי פירות כדי ליצור מאכל קפוא ומתוק. ככל הנראה, הגלידה הגיעה למערב אירופה מסין, אולם לא בזכות מרקו פולו, אלא באמצעות סוחרים שנדדו ממזרח למערב. הגלידות הראשונות היו עשויות ממים ופירות (כיום נקרא מאכל זה בשם "סורבה"), אולם במאה ה-17 התחילו להכין באירופה גלידות על בסיס חלב.

בעבר הייתה הגלידה מעדן יוקרתי, שרק העשירים יכלו להרשות אותו לעצמם, בגלל שכדי להכין אותה היו צריכים להשיג קרח טבעי, שהיה נדיר ויקר ברוב המקומות. אולם, המצאת הקירור במאה ה-19 אפשרה לייצר קרח בזול, והגלידה הפכה למעדן עממי.

אבטיח בלי גרעינים
אחת מההנאות הגדולות ביותר בקיץ היא אכילת אבטיח אדום ומתוק. אולם, עד לפני כמה שנים הייתה בעיה קטנה שהעיבה על ההנאה הזאת - האבטיח היה מלא בגרעינים קטנים ושחורים, אותם היו צריכים לירוק החוצה שוב ושוב.

אנשים חלמו על אבטיח בלי גרעינים, אבל הדבר נראה בזמנו בלתי אפשרי - אם לאבטיח לא יהיו גרעינים, איך יוכלו לשתול שיחים חדשים, שיניבו עוד אבטיחים? את הבעיה הזו פתר בשנת 1939 פרופסור יפני בשם קיהארה. באמצעות הנדסה גנטית יצר קיהארה שיחי אבטיח מיוחדים, שכאשר מפרים אותם בעזרת שיחי אבטיח רגילים הם מניבים פירות ללא גרעינים.

כדי ליצור עוד שיחים שיניבו אבטיחים ללא גרעינים חוזרים על התהליך שוב. בגלל שיש צורך בשיחי אבטיח רגילים כדי להפרות את השיחים המיוחדים, עד היום שליש מהשיחים בשדות של אבטיחים ללא גרעינים הם שיחים של אבטיחים עם גרעינים.

קרם הגנה נגד השמש
חשיפה ממושכת לשמש עלולה לגרום לכוויות ואף למחלות עור שונות. לכן, רופאים ממליצים כיום למרוח קרם הגנה נגד השמש בכל פעם שיוצאים מהבית, אפילו בחורף. אולם, עד לפני 60 שנה קרם שכזה לא היה קיים. את קרם ההגנה הראשון המציא בשנת 1944 רוקח אמריקני בשם בנג'מין גרין.

מלחמת העולם השניה הייתה בעיצומה, וגרין היה מוטרד מכך שחיילים רבים, שנאלצו לבלות זמן רב בשמש, סבלו מכוויות. כדי לעזור להם הוא פיתח במטבח הביתי שלו משחה אדומה ושמנונית וניסה אותה על הקרחת שלו. המשחה הזו הייתה די דוחה ולא ממש יעילה, אבל הייתה טובה יותר מכלום.

גרין המשיך לפתח את המשחה שלו ושיפר את ביצועיה. לאחר זמן מה הוא התחיל למכור אותה, והיא הפכה ללהיט. הקרמים שנמכרים כיום הם מאוד יעילים ומצליחים לשמור על העור במשך כמה שעות מפני הקרינה המזיקה שמגיעה אלינו מהשמש.

הכתבה מתפרסמת במלואה בגיליון מס' 18 של הירחון "גליליאו צעיר"



להזמנת מנוי

25.07.2005



השבוע בהיסטוריה
מורשת ישראל
אוכל ושאר ירקות
על הא ודע במדע
פנאי ובידור
הפסקה פעילה
בז שטח
מידענות
תיבת נח
המלצה על ספר
בניית אתרים


רמב"ם רבי משה בן מימון

לפי תאריך :

כתוב לנו | ספר אורחים | אמנת פרטיות | פרסם בבז | הוסף אתר
כל הזכויות שמורות בז © 2000-2002 תנאי שימוש
האתר נבנה ומתוחזק עלידי אפוק