יום רביעי כ"ח באייר, 24 במאי

לשרותכם מנוע חיפוש מבוסס גוגל הממוקד באתרים חינוכים.Beta

   : חפש ראשי

גורי זאבים טלואים !!!

רודה ורמונה, שתי נקבות, הגיעו אלינו מפולין והצטרפו לשני הזכרים בספארי.

לאחר תקופה ארוכה של ניסיונות חיבור בין שני הזכרים לשתי הנקבות, הוכרז החיבור כהצלחה. השמחה גברה, כאשר התברר שרודה השלטת (נקבת האלפא) בהריון.

בתאריך ה-5.11 גילה דורון תם, ראש ענף טורפים, כי רודה המליטה. בהתחלה לא ניתן היה לראות ולדעת כמה גורים בשגר. אולם לפני שבוע נראו שניים, יומיים לאחר מכן שמונה ולבסוף התגלה גם הגור התשיעי.

רודה מניקה אותם ובימים האחרונים החל אביהם סלאוס להקיא עבורם מעט מזון כדי לאפשר להם ללמוד לאכול גם אוכל מוצק.

ככל הנראה החלב של רודה טעים מאוד מפני שגם הזכר הנחות, מורמי ורמונה, הנקבה הנחותה מלקקים ממנה בהנאה!

ולכל מי שרוצה לדעת עוד קצת על זאבים.....
הזאב הטלוא האפריקני נמנה עם משפחת הכלביים (Candidae), אבל הוא טורף יחיד בסוגו ואינו קרוב למינים אחרים במשפחתו כדוגמת השועלים, הזאבים והתנים. שמו המדעי הוא Lycaon pictus, שפירושו זאב מנוקד. פירוש המילה הלטינית picta הוא מנוקד, והיא מתייחסת לדגם הכתמים המאפיין את הפרווה הקצרה שלהם. אצל אוכלוסיית הזאבים הדרום אפריקנית מופיעים הכתמים בצבעי כתום, לבן, חום ושחור. לכל פרט דגם כתמים יחודי לו, שבאמצעותו אפשר לזהות אותו ולהבדילו מאחרים.

בני שבט המסאי רואים בהם אויב כי הם נוהגים לצוד מעדרי הבקר שלהם. אנשי הלודג'ים מרחיקים אותם מפחד שיבריחו את התיירים, וגם אנשי שמורות הטבע שוכחים לפעמים לצד מי הם אמורים לעמוד ויורים בהם או מרעילים אותם, למרות שרק לעיתים רחוקות דווח על תקיפת אדם על ידי זאבים טלואים. מאחר ויישובי האדם התקרבו בשנים האחרונות לאזורי המחייה של הזאבים, רבים מהם נדבקים במחלות של כלבים מבויתים כגון כלבלבת ומוצאים את מותם כתוצאה מכך. כיום נותרו רק כ- 3000 פרטים מתוך אוכלוסייה שבעבר מנתה מאות אלפים, והמאמצים להרבות אותם בשבי ולהשיב אותם לטבע הם התקווה היחידה לשימורו של המין המיוחד הזה.

בתקופה האחרונה נעשים באפריקה ניסיונות לשמר מין זה על ידי "גדר ביולוגית" הדבר נעשה על ידי פיזור שתן של כלבים סביב אזורי המחיה של הזאבים בכדי לגרום להם לחשוש מלהתקרב לאזור בתקווה שכך לא יפלשו לשטחי אדם.

בתקופת ההמלטה הנקבה הדומיננטית נוהגת לסמן בשתן את סביבות המאורה שלה, ולמשך שלושה חודשים לאחר ההמלטה נשארת כל הלהקה בסביבותיה כדי להגן על הגורים.

במשך מרבית ימות השנה נעים הזאבים ממקום למקום ומדי יום הם עוברים 2-50 קילומטרים. גודל הלהקה נאמד כיום בכעשרה פרטים בממוצע, אשר עם הגורים מגיעה הלהקה לכ- 30 פרטים, אם כי יש גם להקות המונות 50 פרטים.

הזאבים הטלואים חיים בלהקות שבעבר שוטטו ברוב שטחה של יבשת אפריקה שמדרום למדבר סהרה, במדבר סהרה עצמו ובמצרים. הם היו נפוצים מסנגל במערב אפריקה ועד לאוקיינוס ההודי במזרח היבשת ובדרומה, הן בשולי הסוואנות המדבריות והן בגבהים מושלגים של כ 5600 מטרים מעל פני הים בהר הקילימנג'רו. עם זאת, מקומות החיות העיקריים שלהם הם מישורי עשב ונופים פתוחים למחצה.

הזאבים הטלואים אינם בעלי חיים טריטוריאליים, והם נעים על פני שטח גדול. בפארק הלאומי סרנגטי בטנזנייה נאמד תחום המחיה של להקת זאבים טלואים ב 2000-1500 קילומטרים רבועים. בדרום היבשת נמצא כי הם משוטטים בתחום מחיה של כ 3900 קילומטרים רבועים.

בערך פעם בשנה, כשהמזון מצוי בשפע הנקבה הדומיננטית מזדווגת עם הזכר הדומיננטי ולאחר מכן היא בוחרת מחילה (שכבר קיימת בד"כ) וממליטה בה כ-10 גורים עיוורים ששוקלים כ- 400 גרם. בגיל 3 שבועות עינייהם נפתחות. כשהם מתחלים לאכול אוכל מוצק הם יוצאים מהמחילה. התהליך הזה מתרחש בערך לאחר עשרה שבועות ואז כל הקבוצה דואגת להם למזון. הגורים תלויים במזון מהקבוצה. בגיל 3 חודשים הם מתחילים לשוטט עם הלהקה ובגיל 14 חודשים הם עצמאיים.  בגרות מינית בגיל 12-18 חודשים.

רוב הזכרים הנולדים בלהקה יישארו בה כל חייהם, לעומתם נקבות בגילאים 14-30 חודש עוזבות את הלהקה שבה הן נולדו. הן עוזבות בקבוצות קטנות ומוצאות להן קבוצות זכרים אחרות. חשוב להדגיש שרק זכרים ונקבות שליטים מזדווגים ושאר הפרטים עוזרים בגידול הצאצאים.

ולנו נותר רק לאחל מזל טוב והרבה בריאות למשפחה החדשה שבספארי!!!

הכתבה בחסות הספארי ברמת גן





18.12.2004



השבוע בהיסטוריה
מורשת ישראל
אוכל ושאר ירקות
על הא ודע במדע
פנאי ובידור
הפסקה פעילה
בז שטח
מידענות
תיבת נח
המלצה על ספר
בניית אתרים


דילן, בוב

לפי תאריך :

כתוב לנו | ספר אורחים | אמנת פרטיות | פרסם בבז | הוסף אתר
כל הזכויות שמורות בז © 2000-2002 תנאי שימוש
האתר נבנה ומתוחזק עלידי אפוק