יום שבת כ"ז באב, 19 באוגוסט

לשרותכם מנוע חיפוש מבוסס גוגל הממוקד באתרים חינוכים.Beta

   : חפש ראשי

ושב המרק למעוננו!

אומרים שהמרקים נולדו ביום שגילה האדם את האש, ומאז הם לא יורדים משולחננו. בימי קדם נהגו להשאיר מעל המדורה קרוב לפתח המערה כלי ובו מים רותחים ברתיחה מתמדת ולתוכם זרקו בשר צייד, דגים, עצמות ירקות כל מה שהיה אכיל והכל התבשל בישול איטי שעות רבות, כשנציגי כל סוגי המזון שם, בשיטה זו, קשה לא להצליח, יוצא משהו חם , טעים ומשביע.
למרות כל השכלולים והקידמה נדמה שגם היום מכינים את המרק בדרך דומה, לפחות המרק הסמיך והמזין שקוראים לו נזיד. כולנו מכירים את נזיד העדשים שבעברו מכר עשו את בכורתו ליעקב.
פעם נחשבו המרקים הסמיכים מאכלם של עניים, משום שאפשר היה להכין מרקים נפלאים מירקות מאיכות ירודה, מנתכי בשר קשים, מעצמות ושורשים והמרק היה ערב לחך. כך הלך והתפתח המרק למאכל בסיסי של עניים בכל העולם, הוא זול להכנה, מזין, עשוי מחומרים זמינים ופשוטים, טעים עד כדי כך, שדורות של ילדי אצילים העדיפו את המרק ממטבח המשרתים על פני המעדנים המורכבים שהוגשו על שולחנם של הוריהם העשירים.

התברר שבמשך הזמן הפך המרק למאכל פופולרי בבתי האצילים ובחצרותיהם של מלכים. פעם הם היו מרכז הסעודה, חוויה גסטרונומית. מאות בשנים נשאו זוגות של משרתים במדים מהודרים את קדרות המרק הענקיות העשויות כסף לחדרי האוכל האלגנטיים, כשרב המשרתים מוזג במו ידיו את המרק לקערתו של כל אורח.
במאה ה-18 החלו להגיש מרקים כמנה ראשונה, ואז נפתח עידן המרקים הצלולים המזוקקים הנקראים בצרפתית – קונסומה, המעוררים תאבון. את השם קונסומה נתן הנרי הרביעי. אישתו מריה דה מדיצ'י הונצחה בשמו של קונסומה המעוטר במחית גזר ועוד הרבה מרקים נקראים על שמם של אנשים מפורסמים.
לעומת כל הגבירות הצרפתיות, הונצחה הסבתא היהודיה באחת הברכות הגדולות שנתברכה האנושות האוכלת – מרק העוף, הידוע "כפניצילין" הנהדר של סבתא.

והנה החורף הגיע והשנה הייתה עדנה למרק. נמאסו המאכלים הסינים, האיטלקיים, הצרפתיים והמקסיקנים ורבים חולמים על המרק של אימא או סבתא, שיא הפינוק ותחושת החמימות הביתית, חלום ילדות. ממרק העוף של יום שישי בערב עד מרק הקטניות הסמיך והעשיר הממלא את הקיבה כגוש בטון.
לא רק שהמרק טעים הוא גם יכול להפוך לארוחה מלאה ומשביעה המספקת את כל אבות המזון הנדרשים לגוף.
הבשר והקייטניות – את החלבון,
תפוחי האדמה, אורז, חיטה וסולת - את הפחמימות,
שומן - בו מטגנים את הירקות
וויטמינים ומינרלים - מהירקות.
את המרק אפשר להכין יום או יומיים לפני ההגשה, להכניס למקרר ולאחר מכן להוציא את כל השומן הצף.
כך הופך המרק למאכל דיאטטי, שעם אכילתו אנו שבעים מבלי להוסיף קלוריות למאגר הגוף.
טוב לאוכלו כשחוזרים מבית הספר ביום קר וסוער, כשרוצים לטרוף את כל העולם או ביום שאימא איננה.
אז, מוציאים קערה, יוצקים לתוכה מרק, ומחממים 4 דקות במיקרו. תאמינו לי עדיף, טעים ובריא על מק-דונלד או המבורגר אחר. לא הזכרתי את המרקים הקרים כי קררררר בחוץ.

אז שיהיה לכם: טעים, בריא וחמים החורף
מיקה
מתכוני מרק



מתכוני מרק

20.12.2007



השבוע בהיסטוריה
מורשת ישראל
אוכל ושאר ירקות
על הא ודע במדע
פנאי ובידור
הפסקה פעילה
בז שטח
מידענות
תיבת נח
המלצה על ספר
בניית אתרים


שאנל, קוקו גבריאל

לפי תאריך :

כתוב לנו | ספר אורחים | אמנת פרטיות | פרסם בבז | הוסף אתר
כל הזכויות שמורות בז © 2000-2002 תנאי שימוש
האתר נבנה ומתוחזק עלידי אפוק