יום שני א באב, 28 ביולי

לשרותכם מנוע חיפוש מבוסס גוגל הממוקד באתרים חינוכים.Beta

   : חפש ראשי

שבעת המינים!

חג הסוכות , אחד משלושת הרגלים המלווה
מצוות עליה לרגל, בו היו מביאים העולים לבית המקדש את מיטב פרי אדמתם.
שבעת מיני הפירות שנשתבחה בהם ארץ ישראל.

חג הסוכות נקרא גם חג האסיף ומסתבר שזאת עונת אסיף שבעת המינים.



סיום קציר החיטה והשעורה, סיום בציר הענבים,מסיק הזיתים, גדידת התמרים (כך נקרא קטיף בתמרים), קטיף הרימונים ויבוש התאנים.

שבעת המינים בסוכה הם זכר לעם החקלאי בישראל שהביא את פרי האסיף לבית-המקדש.


חיטה


חיטה היא ממשפחת הדגניים ידועים. בעולם ידועים כ-1000 זנים. כידוע מהחיטה
עושים קמח לאפית הלחם. הלחם הוא מרכיב חשוב בתפריטו של האדם בעולם המערבי.
במזרח הרחוק אין מכיר את הלחם, שם האורז ממלא את מקומו. בארוחת הבוקר
אוכלים קערת אורז מבושל במקום פרוסת לחם. (כשביקרנו בקוראה חיטטנו רגלנו
למלונות המפוארים של האירופיים כדי לקנות כיכר לחם).

אצלנו החיטה היא מרכיב חשוב בארוחה של דגני הבוקר עם החלב ופרוסת הלחם
להכנת כריכים. החיטה מכילה עמילן 70%, חלבון , ויטמינים A, ומקבוצת B,
מינרלים ותאית.

בספרי החכמים כתוב "כי אם יבשלו חיטה במים זה מועיל לשיעול והזלת דם וקליפתם (הסובין) מכבסין ומטהרין את הגוף"


הרועש

השעורה גם היא ממשפחת הדגניים דומה לחיטה, מצויה פרא בשדות. ידועה עוד
בחקלאות הקדומה. היא אינה משמשת כיום לאפיה כי איכות הלחם נפגמת. השעורה
משמשת בעיקר להכנת לתת ליצור בירה. מכינים ממנה גריסי פנינה ע"י קילוף
וכתישה גסה.משמשת מזון לבהמות ובעיקר סוסים. מכינים ממנה פתיתים לארוחות
הבוקר. יש לה תפקיד חשוב ברפואה.

הרמב"ם מיחס חשיבות רבה למים שבושלו בהם שעורים או דייסת שעורים לניקוי
קיבה ומעיים , "רחיצת קיבה", חוקן בלשון מודרנית. טוב לשחפת, לליחה מצטברת
ולהמסת אבנים בכליות.


ןפג

בין הפירות השכיחים בתקופה הקדומה- הגפן. יש בה פירות שנועדו למאכל ובישול
שנועדו לעשיית היין ולמשקאות אלכוהוליים המשכרים. יש אלפי זנים של ענבים.
טיב המשקה תלוי סוג האדמה עליה גדלו הענבים. הם אינם עשירים בויטמינים
ומינרלים ומומלצים לילדים חולים הסובלים מאנמיה ,שגרון (רומטיזם) ומחלות
פרקים.

הענבים מכילים 85% מים סוכרים ובעיקר גלוקוזה (סוכר ענבים) ויטמינים A , B, ומעט ויטמין C.

100 גרם ענבים מכילים 70 קלוריות וצימוקים 284 קלוריות. ליין ניתן ערך
פולחני רב. הוא משמש לקידוש וברכה בכמה דתות (חוץ מהאיסלם). ברפואה עממית
לאלכוהול יש תפקיד חשוב בשיכוך כאבי בטן, שיניים ובמריחה על האברים
הכואבים בגוף. גלוקוזה (סוכר ענבים) ניתנת לתינוקות משלשלים וחולים.


תאנה


התאנה שסר חינה היום, הייתה פעם מפירות הארץ הידועים. היא למעשה פרי
מדומה, כלי קיבול לפירות האמיתיים שהם גרגרים שבתוכם.ישנם כמה סוגים של
תאנים: ירוקות, צהבהבות עם פסים שחורים, בצבע ארגמן ותאנים שחורות. תאנים
טריות לאכילה צריכות להיות בשלות ,רכות למגע ומתוקות. בגלל הסוכר הרב שהן
מכילות הן תוססות בקלות ומתקלקלות. הסוכר בתאנה הוא סוכר ענבים ופירות. יש
בתאנה כמות גדולה של מינרלים. ברזל והרבה סידן. התאנה מכילה גם כמות גדלה
של ויטמין A ו B, וכמות קטנה של ויטמין C .

74 קלוריות ל-100 ג' ומיובשות 272. לפי המסורת רשימת המחלות שהתאנה מרפאה גדולה



• התאנה מחלימה אדם והיא המזון הטוב ביותר לאנשים שנחלשו ממחלות.

• שומרת על בריאות של זקנים. הם "מצעירים" ממזון זה וקמטי פניהם מתיישרים.

• תאנים טריות ומיובשות משלשלות.

• חלב תאנה טוב להסרת גידולי עור.

• תאנה טובה לפצעים מוגלתיים פתוחים וסגורים.

• נשים בהריון נוהגות להרבות באכילת תאנים.



התמר


התמר תושב ותיק בארצנו. במיוחד מצליחים היבולים בעמקים החמים- עמק בית
שאן, הירדן והערבה. ישנם שני סוגים של תמר: הכהים מתוקים ובשרניים שקליפתם
דקה והצהובים –חומים בעלי מרקם גס וגלעין גדול. תמרים יבשים נשמרים לזמן
רב בכלים סגורים המגינים עליהם מהתייבשות ומפני חרקים, בניגוד לטריים –
הלחים שצריך לשמור במקרר ואפילו להקפיא.תמרים לחים מכילים 62% מים והיבשים
18%-20% מים וכמות הסוכר בהם 65%. הם עשירים במינרלים כגון סידן, ברזל
ויטמינים מקבוצת Aו B .

100 ג' תמר לח מכילים 140 קלוריות ומיובשים 284 קלוריות.



הרימון


הרימון היה נפוץ בימי קדם בגלל יופי פריחתו ופריו. שימש קישוט בהרבה פסיפסים בארץ.הפך כעין סמל למה שקשור ביהדות בתקופת בית שני.

עם ההבשלה נסדק הפרי ומתקלקל. לכן יש לקטוף אותו לפני ההבשלה. במקרר נשמר
טעמו לכמה חודשים. הרימון מכיל כמות גדולה של סוכר וחומצת לימון. בגלל
החומצה אין להרבות באכילתו. הרימון מכיל 81% מים, 16% סוכרים, הרבה אשלגן,
ברזל וויטמין C.

100 גר' רימון מכילים 62 קלוריות.

מיחסים למיץ הרימון תכונות מרפא כנגד שלשולים ובמיוחד של תינוקות.


הזית


הזית מאכל ים תיכוני מובהק- משתמשים בזיתים הגדולים והטובים לכבישה וביתר
לתעשיית שמן. יש זנים רבים של זיתים. הם מכילים 15% -40% מעט חלבון. שמן
הזית הוא אחד שמנים המומלצים לאכילה למניעת מחלות לב והצטברות כולסטרול
בעורקים.

100 ג' זיתים כבושים ירוקים מכילים 130 קלוריות ושחורים כבושים 207 קלוריות.

שמו הזית היה ידוע כמרפא מחלות עור וקשקשי שער, טוב לדרכי העיכול. יהודי
סוריה טוענים ששתית שמן היא סגולה להריון. ידועות סבתות המטפטפות שמן חם
לאוזן כואבת, מורחות אתו על החזה בעת הצטננות קשה והוא נפלא למסג'.
בילדותי נאמר "אכלת 6 זיתים שווה לאכילת ביצה"



אנא הישמרו מאכילה מוגזמת של פירות מיובשים. הם קטנים אך גדולים בקלוריות



חג שמח מיקה



סיפורים אגדות ומשלים על שבעת המינים

13.10.2008



השבוע בהיסטוריה
מורשת ישראל
אוכל ושאר ירקות
על הא ודע במדע
פנאי ובידור
הפסקה פעילה
בז שטח
מידענות
תיבת נח
המלצה על ספר
בניית אתרים


דושאן, מרסל

לפי תאריך :

כתוב לנו | ספר אורחים | אמנת פרטיות | פרסם בבז | הוסף אתר
כל הזכויות שמורות בז © 2000-2002 תנאי שימוש
האתר נבנה ומתוחזק עלידי אפוק