יום שני כ"ח בניסן, 24 באפריל

לשרותכם מנוע חיפוש מבוסס גוגל הממוקד באתרים חינוכים.Beta

   : חפש ראשי

המתוק ,המתוק והקר הזה, הגלידה!

אין ספק כי הגלידה על צורותיה השונות היא מאכל פופולרי בכל העולם. המתיקות, המרקם, והקור הפכו אותה לאהודה הן על ילדים ומבוגרים. כשאימי חזרה מרוצה לפני הרבה שנים מאספת הורים היא הביאה לנו כפרס מנות גלידה שנזלו לה על הידיים ותאמינו לי שהגלידה הייתה טעימה יותר מכל מחמאות המורים.

הגלידה הופכת אנשים ל'מכורים' לטעם הקר והמתוק שלה. לעולם לא תמצאו גלידה מלוחה. יש לי חברה שמסוגלת לאכול כל היום גלידה במקום אוכל, והאיש שלי ערך בקיבוץ התערבות וגמר סיר ענק מלא גלידת וניל. (שלא תעיזו לנסות).

יש המון סיפורים ואגדות ופולקלור הקשורים למקור של החלום המתוק והקר הזה.
כמובן שהקינוח הזה עבר גלגולים עד הגיעו לשלב המוכר לנו היום.
תחילתו בסין. ישנם רישומים מ-1100 לפני הספירה על סינים שליקטו קרח מנהרות קפואים בתקופת החורף לשימוש מאוחר יותר. בערך בשנת 200 לפני הספירה מסופר על תערובת רכה של אורז וחלב שנארזה בשלג ובדרך הפכה למוצקה.
מסופר על הקיסר הרומי קלאודיוס ששלח עבדים להרים להביא שלג וקרח כדי לצנן ולהקפיא את מיצי הפירות שאהב כל כך. כמובן שאין זו הגלידה המוכרת לנו כיום.
קיים המיתוס הידוע על מרקו פולו (1254 – 1324) ששב ממסעו המפורסם למזרח הרחוק. כשהיה בסין ראה איך מכינים גלידה ועם שובו לאיטליה הביא אתו מתכון להכנת גלידה על בסיס מים הדומה לגלידת סורבה של ימינו.
המיתוס ממשיך לספר על טבחים איטלקיים של קתרינה דה מדיצ'י הצעירה שלקחו אתם את המנה הקסומה הזאת לצרפת, כשנסעה לשם בשנת 1533 כדי להתחתן עם הדוכס מאורליאן.

אנשי "האיגוד הבינלאומי של יצרני הגלידה בוושינגטון" (תאמינו לי שיש דבר כזה), נוקב בשמו של דה מירקו השף של צ'רלס הראשון מלך אנגליה כמקור המהימן להמצאת לגלידה.
כשערך צ'רלס הראשון מלך אנגליה משתה מפואר לרבים מחבריו ובני משפחתו שכללה מעדנים רבים הפתיעה אותם במנה אחרונה שהייתה "גולת הכותרת".
אחרי הכנות מרובות רקח השף הצרפתי של המלך דה מירקו מנה חדשה שטרם נראתה על שולחן המלוכה. המנה הייתה קרה, דמתה לשלג טרי, והייתה קטיפתית ומתוקה וטעימה מכל מנות הקינוח האחרות שהוגשו אי פעם על שולחן המלך. האורחים המופתעים התמוגגו מעונג וכן המלך. בעקבות ההצלחה המדהימה הזמין המלך את הטבח וביקש ממנו שלא יגלה את המתכון הסודי של הגלידה לאיש. המלך רצה שהמעדן הנפלא יוגש רק על שולחנו המלכותי, ובתמורה הציע לטבח קצבה לכל החיים בסכום של 500 לירות. זמן קצר לאחר מכן סר חינו של המלך צ'רלס בעיני עמו וראשו נערף. אך עוד לפני שצ'רלס סיים את חייו , נחשף סודו של הקרם הקפוא . הטבח לא קיים את הבטחתו וגילה את המתכון.
במהלך המאה ה-17 חצרות אירופאיות של מכובדי אירופה היו עדות להצגת קרחונים ואח"כ גלידות בארוחותיהם . בתקופה זו נבנו בתי קרח בארמונות ובבתי האצילים. אבל רק במאה ה-18 הגלידה הפכה לאופנתית אצל אצילי אירופה ורוסיה.

פריצת הדרך נולדה ב-1843 ע"י עקרת בית אמריקאית בשם ננסי ג'נסון שהמציאה את מכונת הגלידה הידנית. מסובבים מיכל עם תערובת הגלידה השקוע בתוך מצע של קרח ומלח עד שהתערובת קופאת.
ב-1851 סוחר גדול למוצרי חלב בשם יעקב אפסל הסב את מפעל החלב שלו למפעל מסחרי ליצור גלידה הוא ידוע כאבי תעשיית הגלידה האמריקאית.
"הבום" הגדול בתעשיית הגלידה היה בין שנות 1900 עד 1920 עם המצאת הגביע ומקל הגלידה.

הגלידה הפכה כמעט למאכל הלאומי שלה ארצות הברית. ב-1813 דולי מדיסון אישתו של נשיא ארה"ב ג'יימס מדיסון הגישה גלידה בנשף ההשבעה של בעלה.
בשנת 1921 החליט הנציב של האי אליס לאפשר למהגרים הנכנסים לארצות הברית לטעום טעם אמריקאי אמיתי, והגיש להם גלידה כחלק מארוחתם הראשונה בארה"ב.
ההתפתחויות האחרונות ביצור הגלידה המודרנית באמריקה הלטינית , אפריקה, ואסיה מצביעות על כך ש"המעדן הקר" הפך למוצר בינלאומי להנאת הכלל . אך ארצות הברית היא בירת הגלידה של העולם, אזרחיה מלקקים בממוצע 22 ליטר גלידה בשנה ווניל הוא הטעם המוביל בה.

בשנים הראשונות למדינה היו מעט מאוד סוגי גלידה קרטיב לימון , פטל, מנטה, ארטיק חלב, חלב מצופה שוקולד ושוקולד אותם טעמים בגלידת גביע.
והיום ווואוו, כשנכנסים במרכולים למדור הגלידות איו אנו יודעים במה לבחור. אעזור לכם.
הגלידה מיסודה עשויה תערובת חלב, שמנת, שומן סוכר וחומרי טעם, בקיצור- פצצת קלוריות. איננו רוצים להראות כמו הצעירים השמנים בארה"ב הנראים מלקקים גלידה בכל הזדמנות. אינני ממליצה להתנזר מגלידה אך עלינו להקטין את כמות הליקוקים ולבחור גלידות דלות שומן וקלורית או גלידות על בסיס מים. יש על הדוכנים מבחר עצום. עלינו רק ללמוד לקרוא את תוויות שעל המוצרים.

אז לקקו בהנאה ובלי השמנה
מיקה





21.07.2008



השבוע בהיסטוריה
מורשת ישראל
אוכל ושאר ירקות
על הא ודע במדע
פנאי ובידור
הפסקה פעילה
בז שטח
מידענות
תיבת נח
המלצה על ספר
בניית אתרים


סטרייסנד, ברברה

לפי תאריך :

כתוב לנו | ספר אורחים | אמנת פרטיות | פרסם בבז | הוסף אתר
כל הזכויות שמורות בז © 2000-2002 תנאי שימוש
האתר נבנה ומתוחזק עלידי אפוק