יום רביעי ב בניסן, 29 במרץ

לשרותכם מנוע חיפוש מבוסס גוגל הממוקד באתרים חינוכים.Beta

   : חפש ראשי

המשפחה האתיופית

באנצ'אמלק טסמה, עולה חדשה מאתיופיה, שוהה עתה במרכז קליטה "איילת השחר", אמא לשתי בנות, בנות 5, תאומות. באנצ'מלק, או בכינוי חיבה בנצ'י, היגיעה לארץ לפני כשנה וחצי, באתיופיה הייתה מורה.
לקראת שבוע המשפחה ביקשתי מבנצ'י לספר לי על המשפחה היהודית באתיופיה, וכך היא מספרת:

תהליך הנישואין בקרב יהודי הכפר באתיופיה

השלב הראשון להקמת משפחה הוא תהליך הנישואין, לפי מנהגי יהודי אתיופיה, ההורים מחליטים מתי בנם היגיע לפירקו ועליהם לחפש עבורו כלה, תנאי ראשון למציאת כלה מתאימה, הוא איזור המגורים, בית הורי הכלה חייבים להיות במרחק רב מבית החתן, וזאת על שום מה? הכלה תבוא להתגורר קרוב למשפחת החתן ותתרחק מבית הוריה, למען הבטחון, שמא תתחרט ותרצה לחזור לביתה ומשפחתה. הכלה חייבת להיות מוכרת בקהילה וכלל חשוב אחר הוא מצב בריאותה התקין. לאחר הבירורים הראשונים, אב החתן, שולח 3 שדכנים (זקני העדה), לבית הכלה, לפגישה עם אבי הכלה, בפגישה זו האב אינו נותן עדיין את הסכמתו, לאחר שבוע ימים, זקני העדה מגיעים שוב לבית הכלה ואז מקבלים את החלטת האב, לחיוב או לשלילה, במידה והתשובה חיובית הורי החתן משלמים סכום כסף תמורת הכלה (מוהר), מנהג הקיים מתקופת התנ"ך. לאחר מתן הכסף נקבע תאריך האירוסין, כשהורי הכלה אחראים על מסיבת האירוסין. במסיבת האירוסין, כשהחתן הולך לבית הכלה בליווי השדכנים ואביו, הוא מביא לה מתנות: תכשיטים, בגדים מסורתיים, נעליים וכד', כאן החתן רואה את הכלה המיועדת לו, בפעם הראשונה ואינו יכול לתת דעתו אם היא מוצאת חן בעיניו ואם לאו, במסיבה זו נקבע תאריך החתונה תוך כדי משא ומתן מה נותן כל צד לזוג הצעיר, זו היא הנדוניה – מצ'ה באמהרית. יש חשיבות גדולה ל"אוצר" שיקבלו, הכסף – כדי שיהיה להם מקור מחייה עד שיוכלו לפרנס את עצמם. המצ'ה צריך להיות שווה משני הצדדים, לדוגמא: הורי החתן יתנו שור אחד – מנגד יתנו כך הורי הכלה.

ביום החתונה שתי המשפחות עורכות מסיבה גדולה ומזמינים את כל בני המשפחה הקרובים והרחוקים. ומה הם המטעמים שיגישו בחתונה?
'טלה' זה משקה הבירה של אנשי הכפרים, 'אינג'ירה' – המזון העיקרי של האתיופים,( בהמשך הכתבה בנצ'י נותנת את המתכון), כבש שנישחט לכבוד המסיבה ובשר שור.

כל האורחים יושבים באוהל ענק שניבנה לכבוד האירוע, אליו מגיעים כל הקרובים על-פי הזמנה.
ביום זה החתן הולך לבית הכלה מלווה ב-7 שושבינים, בהגיעם לבית הכלה מתקבלים בריקודים עממיים בשמחה ובאושר.

תפקיד השושבין הראשון לטפל בכלה, הוא מרכיב אותה על סוס במטרה להגיע לבית החתן, כשכל הסובבים מלווים אותם בשירים וריקודים, חגיגת הכלה נמשכת יומיים ולחתן מקדישים שבעה ימי שמחה.
ביום החתונה, החתן מקבל את ברכת מנהיגי העדה – קסים, הקס מתפלל עבורו להצלחה ולחיים טובים ותוך כדי צובע את מצחו בקישוט אדום ולבן – קישה (יש לקרוא את האותיות ק' ו-ש' בצירה), הסימליות בצבעים אלו, האדום מסמל את בתוליה של הכלה והלבן את הניקיון מחטא.

השמחה גדולה והחוגגים אוכלים, שותים ורוקדים. בערב החתונה השושבין מלווה את הכלה לחדר ההתייחדות עם החתן, יש חשיבות גדולה לבתוליה של הכלה. (לעיתים גיל הכלה יכול להיות 11 או 12 ואז הכלה גדלה בבית החתן כ"אחות" עד הגיעה לבגרות).

יש להדגיש שהמשפחה האתיופית, אינה בוחרת את הזיווג באופן אקראי אלא עם תשומת לב מרבית להמשכיות תקינה של הדורות, המשפחות עורכות בדיקה דקדקנית שלא תהייה קירבה משפחתית בין החתן לכלה עד שבעה דורות אחורנית.

חלוקת התפקידים במשפחה היהודית באתיופיה

תפקיד הגבר, להביא פרנסה הביתה, רוב הגברים עוסקים בחקלאות, בתקווה ליבולים טובים, בענפי החקלאות גידולי דגן שונים ובהמות לבשר ולחלב – פרות ושוורים, הגבר יוצא בבוקר וחוזר בערב, האשה, מנהלת את משק הבית, בבישול, ניקיון, כביסה, טיפול בילדים וכשבעלה מגיע לפנות ערב היא מקבלת אותו בשמחה רבה ורוחצת את רגליו, מביאה לפניו אוכל ושתייה ומזמינה את השכנים לבילוי ערב בשתיית קפה – בונה (ו' בשורוק), סיפור סיפורים בשמחה וחברות טובה.

יום השישי הוא יום הניקיון לקראת שבת קודש, מכבסים את כל הבגדים, עורכים ניקיון ומתכוננים לשבת – מנוחה,ותפילה, לאחר התפילה מתכנסים לבית ה"גדול" – בית זקן הכפר, עם אוכל ושתייה ללימוד תורה מפי הזקן.

מתכון למאכל המסורתי האתיופי הוא האינג'רה (מעין לחם חמצמץ)

מכינים בצק דליל מקמח ומים ומניחים בדלי למשך מספר ימים, הבצק תוסס ומחמיץ, בימי הקיץ התסיסה עורכת כ-3 ימים, ובימי החורף 4-5 ימים. לאחר ימי ההחמצה יש ללוש את הבצק בתוספת מים עד כדי קבלת בצק דליל.
מחממים כלי הדומה למחבת ושופכים לתוכו כמות בצק כמו לחביתיות – בלינצ'עס, האינג'רה מוכנה כאשר נוצרות בועות. המירקם כמו של פיתות רכות וגמישות, הטעם חמצמץ, את האינג'רה טובלים ברוטב מיוחד העשוי מגרגרי חומוס טחונים מעורבים ברסק עגבניות ותבלינים.

בתיאבון.

כתבה: רותי מייסטר - יו"ר חוג ידידים,- מרכזי קליטה "גליל" ו"איילת השחר" בקיבוץ איילת השחר.







08.02.2003



השבוע בהיסטוריה
מורשת ישראל
אוכל ושאר ירקות
על הא ודע במדע
פנאי ובידור
הפסקה פעילה
בז שטח
מידענות
תיבת נח
המלצה על ספר
בניית אתרים


לא נמצאה ביוגרפיה

לפי תאריך :

כתוב לנו | ספר אורחים | אמנת פרטיות | פרסם בבז | הוסף אתר
כל הזכויות שמורות בז © 2000-2002 תנאי שימוש
האתר נבנה ומתוחזק עלידי אפוק