יום שבת כ"ז באדר, 25 במרץ

לשרותכם מנוע חיפוש מבוסס גוגל הממוקד באתרים חינוכים.Beta

   : חפש ראשי

זה זמן הזית

אם עדיין לא שמתם לב , בז ,הוא תושב וירטואלי מהגליל וכגלילי אמיתי ופטריוט לאזור  החלטנו הפעם לקחת אתכם לסיור קצרצר לדבר האמיתי שקורה עכשיו בגליל –מסיק הזיתים. האמת ,מה לשועי קניונים ,חובבי פוקמונים ,רודפי MP3 ואלופי משחקים ברשת ולזיתים? גם אנחנו שאלנו, עד ש... אחד מאתנו "נאלץ" לצאת באישון לילה עם משפחתו ו20 שקי זיתים לבית הבד ולחזות בתהליך עצירת השמן(כך זה נקרא).

אז על מה כל הסיפור: מסתבר שבגליל גדלים אלפי עצי זית ,חלקם עתיקים ביותר ,בני 500 שנה ואפילו יותר ואם יש ברשותך עצי זית-זכית באוצר. כי...עלותו של פח שמן נעה כיום בין 400-500 ₪ וכך, משלהי חודש חשוון (יענו,אוקטובר) כל מי שיש ברשותו או ברשות דודתו עץ זית ,או משהו הדומה לזה נכנס לטראנס המסיק .

הגדילו לעשות בכפרי המיעוטים בגליל וייעדו לזה חופשה ממוסדות החינוך "חופשת המסיק" (אתם הבנתם את זה!!!).
העוברים בגליל בימים אלה יכולים לראות מתחת לכל עץ זית רענן ,משפחות שלמות המוסקות זיתים. איך זה נעשה? השיטה העדינה היא "חליבת הענפים" ,השיטה השכיחה היא באמצעות מקלות בהם מכים את הענפים ומפילים את הזיתים ליריעת פלסטיק הפרושה מתחת לעץ ומגדילים לעשות הקיבוצים המשתמשים ב"מנערת" מכונה הלופתת את העץ ומנערת  אותו בעדינות עד להפלת הזיתים.

הכיף הגדול ,הוא הביקור בבית הבד ,שם נפגשים כולם...יהודים ,ערבים ודרוזים ,שוכחים את צרות היום יום ודנים בנושא אחד בלבד: אחוזי שמן.
מה זה??? זה לא נסד"ק ולא מניות , אבל זה כסף. ככל שעולה אחוז השמן בזיתים, תוכל להפיק כמות שמן גדולה יותר מהזיתים שלך.
וכשמגיע התור שלך ,מוכנסים הזיתים למפריכה המורכבת משתי אבנים הנקראות ים ומלל , המלל סובבת מעל הים וכותשת את הזיתים על גרעיניהם וקליפתם.
כל העיסה נאספת ומוכנסת לעקלים , מעין סלים קלועים מחבל ,אלה מונחים על משטח המכבש וכשמופעל הלחץ על העקלים ניגר מתוכם הנוזל(מים+שמן)  ונותרת הגפת ,קליפות ושברי גלעיני הזיתים.

כל מה שנשאר לעשות ,הוא להפריד את השמן מהמים וכאן רבותיי מתחילה ההתלבטות , כמות מול איכות. השיטה הקלאסית היא ההפרדה הטבעית, לחכות עד שהשמן יצוף מעל פני המים, אבל למי יש סבלנות... שיטה נוספת היא  באמצעות צנטריפוגה והשיטה המקובלת כיום היא הפרדה על ידי חימום. עד טמפ. של 40 מעלות צלסיוס השמן נחשב לשמן מכבישה קרה ואיכותו גבוהה, ככל שתעלה את הטמפרטורה אחוז השמן שיתקבל יגדל אבל איכותו תיפגם.
בין לבין טובלים פיתה דרוזית בלבנה ומגירים לתוכה מעט שמן טרי ומריר, כשהשמן מוכן יוצקים אותו לכדי פלסטיק מעמיסים על הג'יפ ועם אור ראשון יורדים מהרי צפת דרך נחל ראש פנה ,פוגשים סתווניות וכרכומים בפריחתם  הסתווית ונוחתים בבית לשנת שחרית חטופה .

אז אם יצא לכם בשבועיים הקרובים לגרור את ההורים לגליל ,מובטחת לכם  חוויה יוצאת דופן ותאמינו לי, לחובבת shopping מושבעת ,זה שווה!!!!





26.11.2005



השבוע בהיסטוריה
מורשת ישראל
אוכל ושאר ירקות
על הא ודע במדע
פנאי ובידור
הפסקה פעילה
בז שטח
מידענות
תיבת נח
המלצה על ספר
בניית אתרים


אלטון, ג'ון

לפי תאריך :

כתוב לנו | ספר אורחים | אמנת פרטיות | פרסם בבז | הוסף אתר
כל הזכויות שמורות בז © 2000-2002 תנאי שימוש
האתר נבנה ומתוחזק עלידי אפוק